proba

proba
Arsenal - ove sezone ulazi s istim ciljem kao i zadnjih desetak godina, bez imperativa osvajanja lige, u kupovima što dalje kao i u Europi. Osvajanjem FA kupa svladavši Hull u finalu osvojili su prvi trofej nakon devet sušnih godina. Je li taj trofej spasio Wengera na klupi Arsenala, ne znamo no sigurni smo da je sada udaljeniji od otkaza. Začudo ove sezone se potrošilo 64 mio više nego se prodalo. Uvjerljivo najzvučnije pojačanje Sanchez koji bi trebao pojačati opcije po krilu i u napadu, Debuchy bi trebao poslužiti kao pomlađivanje na desnom beku iako to baš i nije. Izgleda da su konačno imaju stabilno rješenje između vratnica koje nisu imali još od doba Lehmanna, pitanje je kakav će Ospina biti na Otoku s obzirom da ga većina zna uglavnom sa SP. Doveden je i devetnaestogodišnji Chambers koji osim što igra na istoj poziciji kao Debuchy plaćen je ogromnih 16 mio, važna napomena je da još uvijek nema ni odigranih 25 utakmica seniorskog nogometa. S druge strane nastavljena je tradicija odlaska Arsenalovih igrača u Man City, pa je Sagna otišao bez odštete kod građana. Osim njega važnijih odlazaka nije bilo, samo su se riješili viška Bendtnera, Djourua, Fabianskog, 6 mio Parka i još nekoliko bivših juniora. Vermalen je na izlaznim vratima Emiratesa, čeka se realizacija transfera u Barcelonu, kvaliteta njegova uvaljivanja Kataloncima je na tragu prodaje Luiza PSG-u. 

Aston Villa - Randy Lerner nakon furioznog ulaganja u klub u prvih nekoliko sezona svog vlasništva i vjerovanja O'Neillu je stisnuo kočnicu i ta vremena su iza njih. Sad se štedi na svakom koraku i čeka novi kupac kluba kojih baš i nema na vidiku, pisalo se pred ljeto da bi se uskoro trebala obaviti prodaja no do danas se nije ništa realiziralo. Unatoč štednji i rezanju troškova Lambert je fini iznos potrošio u prethodnih nekoliko godina na najčešće neprovjerene igrače iz nižih liga, što se često zaboravlja. No prema Lambertovim riječima, to su sve isključivo njegove želje. Jedini prvoligaš iz drugog po veličini grada u državi doveo je trojicu has beenića, bez odštete su došli Joe Cole i Senderos dok je za mizernu odštetu od malo više od pola milijuna došao Richardson i Cissokho iz Valencije za 4M. Klub koji dovede Cissokha i Sendersoa za obrambenu liniju se teško može reći da napreduje. Klub je napustio Albrighton, nova adresa mu je Leicester, dok je Helenius otišao na posudbu u svoju domovinu Dansku, na Otoku se nije snašao. Hoće li Lambert i dalje držati Villu glavu iznad vode vidjet ćemo, no grčevit borba za opstanak im se smiješi, baš kao i prethodnih nekoliko sezona. 

Burnley - jedna od većih senzacija prošle sezone i općenito u europskom nogometu je Burnley. Klub kojem su prognozirali borbu za opstanak, klub s daleko najkraćom klupom i ne toliko kvalitetnom ekipom je ušao u Premiership i to izravno. U Premiershipu ih nije bilo četiri godine (2009/10) kada su također imali jednosezonski izlet u ovu ligu. Kažu da ih je tada opstanka u ligi koštao odlazak trenera Coylea u Bolton. Unatoč kratkom kadru Burnley se nije posebno pojačao nekoliko poznatih Premierligaških igrača, no ništa što bi donijelo značajnijem pojačanju kvalitete ekipe. Što je važnije za njih nitko standardniji osim Stanislasa ih nije napustio. Najvažniji dio ekipe su napadači Ings i Vokes koji su kombinirano prošle sezone zabili 47 golova u svim natjecanjima. Popratit će se hoće li ih čudotvorac Dyche zadržati u Premu. Burnleyjevi navijači ovu sezonu doživljavaju kao izlet, praktički nemaju što izgubiti, a dobiti će barem jednu sezonu o kojoj će godinama pričati.

Chelsea - Otac je najavio prošle sezone napad na sve trofeje i ja mu vjerujem.  Zapravo prošla sezona je bila priprema za ovu kada se sve diže. Dovelo se dosta pojačanja (nema ih smisla pisat linkani su poviše u TM-u), a nešto se i prodalo, tako da je ukupni saldo na nekih +2M, dakle Otac mora prodati da bi mogao kupovati, Roman i Otac posluju u plusu, yawn. Obavljena je prodaja stoljeća Luiza u PSG nakon koje je krenula kupovina. najslabija točka prošle sezone, udarna špica, je izgleda konačno riješena dovođenjem Diega Coste, sad ostaje rješavanje drugog problema koji se zove - uvaljivanje Torresa, jer Dembu Ba su već prodali Bešiktašu. Napustio ih je Lampard preselivši na kratko u Man City, što će biti veliki nedostatak, više u svlačionici, nego na terenu, no nemaju zašto žaliti, doveden je Pašalić, budući Lampard, idi se da Otac ima oko za talente.  Tome pridodajmo da je Lukaku preselio u Everton ne dobivši nikad pravu priliku u Londonu, a njegovo (nepostojeće) mjesto u ekipi bi barem na jednu sezonu trebao popuniti povratnik u redove Plavaca Drogba.

Nema komentara: